johanna

Bird is the word.

Ooze, flare..!?

Publicerad 2014-01-21 22:21:01 i Mitt liv,

Vad är det egentligen som händer med min kropp nu?
Det kan man ju verkligen undra och jag ska försöka förklara. Först vill jag nämna Dr Marvin Rapaport som jag tycker att ni ska läsa om, om ni vill börja med TSW! Han är typ kungen av det och har forskat en massa om detta osv. 
Och sedan vill jag förklara några begrepp väldigt kortfattat: ooze och flares.

Oozing: Är ,enligt just Dr Rapaport, orsakade av vidgade blodkärl som gör att huden släpper ut vätska. När vi använder kortison så gör krämen så att blodkärlen blir mindre och när vi slutar så vidgas dom pga att det bildas kväveoxid som gör små små blåsor på huden som går sönder och ut kommer 'ooze'. Detta brukar kännas igen genom att den är gulfärgad och många tycker att det luktar sött/metall.
(info hämtad från: http://topicalsteroidwithdrawal.blogspot.se/2012/05/z-of-corticosteroid-withdrawal-oozing.html)
 
Flare: Som jag förstått det går man igenom olika 'flares' alltså när det blossar 
upp och blir rött, kliar utav bara helvete för att sen bli väldigt torrt och man fjällar som en fisk, för att till sist ha en lugn period några dagar/veckor.
Och sen kommer ett nytt flare. Enligt Dr Rapaport så har en mellan 3-12 flares 
under läkningsperioden.

Så det är väl det som händer med mig just nu, jag oozar en hel del  på natten och svettas!! Man luktar verkligen inte gott under den här tiden och kroppen arbetar 24/7. Däremot så vet jag inte hur jag ska räkna mina flares.. Har ju definitivt haft ett. Men det har lagt sig lite på ryggen men däremot häromkvällen så blev armarna riktigt illa. Räknas det så som ett andra flare? Ah, lite oklart är det allt.
En dammsugare i närheten är ett måste då det typ snöar från mig när jag går...

I övrigt så har jag haft en stabil dag, gick inte till skolan. Istället kom en vän hit och vi började spåna på vårat examensarbete, så lite nytta iallafall. Ansiktet har kliat en del men i övrigt har jag gjort allt för att inte klia på armar och hals, men det är svårt.
Imorgon ska jag sola för andra gången!

Godnatt


Ps. Hur länkar man? Ds

Kommentarer

Postat av: Filippa

Publicerad 2014-01-22 14:07:58

Åh jag lider med dig! Oozingen är det värsta, den lukten och känslan att ha det är fruktansvärd. MEN, det är ett steg i läkningen så allt går åt rätt håll! Jag hade just halsen som värsta område första månaden, nu är det läkt och man kan inte se några spår förutom lite torr hud.
Det är sjukt hur mycket en människa fjälla! Fick sopa lägenheten flera gånger per dag när det varit som värst. Svarta kläder kan man bara glömma den tiden :)

Din fråga om flares där.. jag tror egentligen att jag bara haft en rejäl som varade i 2 månader, sen har jag haft små flares under den tiden. 2 steg fram, 1 steg bak.. lite så verkar det vara. Svårt att definera vad som är en flare tycker jag.

Lycka till med solningen! För mig tog det någon månad innan jag började märka skillnad och då började jag bara med UVB, så håll ut! Smörj inte in med kokosolja innan för det fungerar som en naturlig solskyddsfaktor.

Postat av: Lena Nylund

Publicerad 2014-01-24 14:44:41

Hoppas allt går vägen för dig:)du kan väl lägga upp bilder så att man får se skillnaden.

Postat av: Maria Bergqvist

Publicerad 2014-01-24 16:02:02

Pratade med en kompis vars faster haft svåra hudproblem. Hon gick iaf på sån där ljusterapi och det hjälpte henne väldigt mycket! Tänkte att det kanske kunde vara en uppiggande nyhet! :)

Svar: Åh tack Maria! Vi får hoppas på det bästa! Kram
Johanna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jo

Om du, som jag, har eksem som inte går att bota kolla då in detta: itsan.org och TSW (topical steroid withdrawal)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela